8.02.2014

Yer Fıstığı Ezmesi Yapımı / Homemade Peanut Butter Recipe


Herkese merhaba! :) Yaklaşık bir yıldır yapmak istediğim ancak bir türlü fırsat yaratamadığım fıstık ezmesini sonunda yaptım! :) Bu tarifi ilk defa arkadaşım Beril'in blogunda görmüştüm, üzerinde kendi damak tadıma göre ufak birkaç oynama yaparak denedim ve sonuç gerçekten harika oldu! :) Tarifin orijinaline buraya tıklayarak Beril'in blogundan ulaşabilirsiniz, O'nunki biraz daha sağlıklı, benimki ise biraz daha kalorili ama haliyle biraz daha lezzetli versiyonu :Pp.. Ne kadar kalorili bile olsa, -ki aslında çok da değil, anlatınca göreceksiniz- dışarıda satılan hazır yer fıstığı ezmelerine göre içinde adını telaafuz edemediğimiz hiçbir katkı maddesi ve koruyucu ürün bulunmadığı için her türlü çok daha sağlıklı.. Tadı da daha leziz ve hafif.. Nasıl yaptığıma gelirsek;

Malzemeler
500 gr. kabuklu tuzsuz yer fıstığı (Kuruyemişçilerden alabilirsiniz)
1,5 yemek kaşığı dut ya da üzüm pekmezi
1,5 yemek kaşığı bal
2 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı
Ben de Beril gibi fıstıkların kabuklarını soyduktan sonra, robottan geçirmek için üç eşit parçaya bölmeye karar verdim. Çünkü bu tarifin kahramanı gerçekten mutfak robotu :) Ne kadar uzun süre robotta çekerseniz, o kadar kremsi ve homojen bir karışım elde ediyorsunuz. Yöntem olarak üç parçada farklı şeyler denedim ama bence en başarılısı önce fıstıkları tek başına robotta güzelce çekmek. Ardından da balın, pekmezin ve tereyağının üçte birini ekleyip tekrar robotta çekmek.. Karışımın tadına bakarak şekeri az gelirse bal ve pekmezi artırabilirsiniz, ya da kuru gelirse biraz daha tereyağı ekleyebilirsiniz. Benim tavsiyem fazla yağ eklememeniz, çünkü fıstık zaten yağlı bir yemiş ve robotta yeterince çekerseniz kendi yağını da ortaya çıkarıyor. Robotta iyice çektikten sonra orta boy bir kavanoza aktarıp, kalan fıstıklar için de iki aşamada aynı uygulamayı tekrarlıyorsunuz. Anlayacağınız yapımı oldukça basit :) Yağı artırırsanız daha kremsi ve sürülebilir bir kıvam alıp hazır fıstık ezmelerine daha çok benziyor ama bence hiç gerek yok :) 

Nasıl buldunuz tarifi? Harika değil mi? :) Deneyenler, denemek isteyenler yorum yazsın! :)

-Z-

Hi babes! One of my blogger friends has published this recipe almost one year ago and i always wanted to try this one. I don't know why i couldn't have chance to do it until now. I can say that it's really wonderful to do that now! It's so healthy, so delicious and has less calories! :) Don't buy peanut butter from supermarkets anymore, it just takes 15 mins to do a jar of peanut butter! If you ask how i made it, here the recipe:

Ingredients
500 grs. unsalted shelled peanuts
1,5 table spoon of molasses (a kind of boiled grape or mulberry juice)
1,5 table spoon of honey
4 teaspoon butter

Directions
Extract the shells of peanuts. After that you can divide to three parts to peanuts for food processor. Use the food processor with peanuts for a while, if you do it for a few mins. it will be better and the peanuts' butter will start to emerge. After that you can ad 1/3 of molasses, honey and butter. If you can't find molasses, that's okey, you can use honey instead of it too. So make with 3 table spoons of honey. Use the food processor again, and then take it to a middle sized jar. Do same thing two more times with the peanuts and take them to jar ajain. You can taste it and if you want more sweet you can add more honey or mollasses. If you add more butter it will be more like the peanut butters in supermarkets. It will be more fluid, easy movable on bread.. I guess you already understood what i mean :) That's all.. What do you think? If you want to ask something, just leave a comment! Thank you guys!

-Z-


6 yorum:

  1. Of of diyorum:) Muhteşem ve bayılırım fındık fıstık ezmelerine:) Yapmaya korkuyorum. Çünkü oturup hepsini ben yerim ki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahahha evet dikkat etmek gerek tüketim kısmında :D

      Sil

I love your comments! :)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...